Programma Maatwerk Facultaire Collecties
De TU Delft heeft in de loop van haar meer dan 180-jarige bestaan rijke en gevarieerde historische collecties opgebouwd, die de ontwikkeling van de universiteit, het technisch onderzoek en het onderwijs weerspiegelen. Een deel hiervan wordt centraal beheerd door de TU Delft Library, maar een groot deel ligt bij de verschillende faculteiten. Ze beslaan de hele breedte van de universiteit, van maquettes en kristalmodellen tot telefooncentrales en satellieten.
Het programma is onderdeel van de afdeling Academisch Erfgoed, Geschiedenis en Kunst van de Library, waar na afloop van het programma ook de afgesproken dienstverlening aan de facultaire collecties blijft ondergebracht.
Doel van het programma
De Library is in opdracht van het College van Bestuur het Programma Maatwerk Facultaire Collecties gestart om de faculteiten te ondersteunen bij het professionaliseren van het beheer en gebruik van deze collecties. Het doel van het programma is het professionaliseren van het beheer en gebruik van de vele historische collecties op de TU Delft. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gekeken welke verzamelingen erfgoedwaarde hebben, welke objecten goed ingezet kunnen worden voor onderwijs en welke andere behoeften er leven bij de verschillende faculteiten, zoals tentoonstellingen of een tijdlijn met de geschiedenis van het onderwijs en onderzoek.
Welke type objecten vallen binnen het programma?
Facultaire collecties kunnen een veelheid aan objecten bevatten, vaak verbonden aan het onderwijs en onderzoek van de faculteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Objecten gebruikt of verzameld voor onderwijs zoals kristalmodellen, mineralen, stoelen, maquettes, handtekenobjecten, vliegtuigvleugels, elektronenbuizen, radio’s computers en telefoons voor zowel elektrotechniek als industrieel ontwerp, glasdia’s of foto’s.
- Objecten gebruikt of verzameld voor onderzoek van een specifieke hoogleraar of afdeling, zoals specimen, instrumenten (bijv. microscopen), (onderdelen van) onderzoeksopstellingen of speciaal op maat gemaakte apparaten.
- Maar ook losse objecten zoals gedenktekens, apparaten die gepresenteerd staan in de openbare ruimte, portretten van hoogleraren en geschenken van studieverenigingen.
Verzamelingen van digitale of fysieke documenten worden beschouwd als archieven. Deze vallen buiten het programma en worden beheerd door de afdeling Document management and Archive (DMA) van de Library. Meer informatie vind je hier.
Contact voor vragen of opmerkingen:
Liselotte Neervoort, Programmamanager
Email: l.l.neervoort@tudelft.nl Telefoon: +31 (0)6-38556998
Of via Askyourlibrary: library@tudelft.nl