''Het is een gebied met een goede technische uitstraling''

Gesprek met campusbewoner van het eerste uur Arthur Oudshoorn van Applikon Biotechnology

Door: Jurjen Slump

 

Biotechbedrijf Applikon was in 2013 een van de eerste bedrijven die zich vestigde op het zuidelijk deel van de TU Delft Campus. Het bevalt de producent van bioreactorsystemen goed in Delft, vertelt managing director Arthur Oudshoorn. Het bedrijf is onlangs flink uitgebreid.

“Ben je gevaccineerd?”, vraagt Oudshoorn op enig moment tijdens het gesprek in zijn werkkamer. Het antwoord luidt bevestigend. “Dan heb je een prik gehad met een vaccin dat waarschijnlijk in een van onze reactoren is gemaakt”, zegt hij. “Onze apparatuur staat bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, waar de vaccins worden gemaakt.” 

Bioreactoren 

Applikon is een instrumentatiebedrijf dat bioreactorsystemen maakt: apparatuur waarin micro-organismen kunnen worden gekweekt. Voornamelijk voor de productie van medicijnen en vaccins. Het bedrijf – opgericht in 1973 – verkoopt zijn producten over de hele wereld. Meer dan 95 procent van de afzet gaat naar het buitenland. Klanten zijn onder andere grote farmaceutische bedrijven. 

Zo leverde het bedrijf de afgelopen drie jaar nog de apparatuur voor fabrieken in onder meer China, Zuid-Korea en Indonesië voor de productie van een poliovaccin, dat in andere delen van de wereld nog steeds een gevaar voor de volksgezondheid vormt. Dat zijn projecten van de Wereldgezondheidsorganisatie waarbij Applikon betrokken is.

China

In de productiehal van het bedrijf aan de Heertjesweg staan grote pakketten klaar voor verscheping. China, Argentinië, Tsjechië staat op het bezorgadres. Maar met het verzenden van de apparatuur is de betrokkenheid van Applikon niet ten einde. Het bedrijf doet ook het onderhoud van de systemen. “De fabrieken die we in 1996 in China hebben neergezet, draaien nog steeds”, vertelt Oudshoorn. De apparatuur van Applikon is ‘heel betrouwbaar’.

Applikon zit sinds 2013 op de TU Delft Campus. “We zaten daarvoor in Schiedam in een oud industrieel complex. Die locatie werd te klein, en we misten ook de uitstraling van een hightech cleanroom die door onze klanten wel verwacht wordt”, zegt Oudshoorn. Om personeel niet te verliezen, werd vervolgens gezocht naar een locatie in de buurt. Het werd uiteindelijk de TU Delft Campus. “We waren het eerste bedrijf hier.”

Hier in Delft werkt 130 fte, van wie ruim veertig in research and development

Koning Willem-Alexander

“Het is een gebied met een goede technische uitstraling”, zegt Oudshoorn. De nabijheid van de TU Delft draagt hier natuurlijk aan bij. Het nieuwe pand werd destijds geopend door koning Willem-Alexander. Ook de goede bereikbaarheid en centrale ligging in de Randstad spreken Oudshoorn aan.

Applikon is een hightechbedrijf, heel erg gericht op innovatie. “Hier in Delft werkt 130 fte, van wie ruim veertig in research and development”, vertelt Oudshoorn. “We vinden het belangrijk om op technologisch gebied een voorloper te blijven.” Het bedrijf werkt ook samen met de TU Delft aan de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Zo heeft Applikon samen met wetenschappers van de TU Delft bijvoorbeeld softwarepakketten ontwikkeld voor de besturing van de bioreactorsystemen. 

“Het contact is goed”, vertelt Oudshoorn over samenwerking. “We hebben ook regelmatig afstudeerders en stagiairs van de TU Delft.” 

Uitbreiding

Sinds 2013 is het bedrijf hard gegroeid.  “De verwachting was dat we wel een paar jaar vooruit konden met de nieuwbouw, maar we groeiden harder dan gedacht.” Een paar grote orders uit China en Indonesië noodzaakten twee jaar geleden tot een flinke uitbreiding van het pand. “De oppervlakte is ruim twee keer zo groot geworden”, zegt Oudshoorn. Die bedraagt 5.500 vierkante meter.

Inmiddels is Applikon ook niet meer het enige bedrijf op het zuidelijk deel van de campus. Exact, 3M en VSL/NMI verhuisden in de tussentijd ook naar Delft. Bovendien krijgt Applikon nieuwe buren. Hijskranen naast het gebouw werken aan het nieuwe onderkomen van technologiebedrijf ABB, dat een complex laat bouwen voor de R&D op het gebied van laadsystemen voor elektrische voertuigen.

Dat is de reden wat wij bestaan. Met onze bioreactorsystemen stellen wij onze afnemers in staat producten te maken die de kwaliteit van leven verbeteren

Nieuwe buren

Oudshoorn vindt al die bedrijvigheid een goede ontwikkeling. ABB past als hightechbedrijf ook goed op de campus. Wel hoopt hij dat in de toekomst meer biotechbedrijven zich op de TU Delft Campus vestigen, zodat de TU Delft zich goed kan onderscheiden op het gebied van life sciences. “Maar ik snap dat het complex is om bedrijven te trekken. Vaak spelen ook macro-economische kwesties mee, waar je weinig invloed op kunt uitoefenen.”

Kwaliteit van leven

Oudshoorn werkt sinds 1990 bij Applikon. Hij studeerde zelf ook aan de TU Delft: chemische technologie met als afstudeerrichting bioprocestechnologie. Gepassioneerd vertelt hij over wat hem en zijn collega’s drijft: een betere kwaliteit van leven. “Dat is de reden wat wij bestaan. Met onze bioreactorsystemen stellen wij onze afnemers in staat producten te maken die de kwaliteit van leven verbeteren.”

Dat motto gaat ‘door de hele organisatie’ heen, zegt hij. “Zorgen dat mensen niet ziek worden.” De wetenschap dat kinderen in Nederland niet ziek worden dankzij een vaccin dat gemaakt is in apparatuur van Applikon, inspireert. “Daar putten wij energie uit.”