Artikelen
Met drie generaties op 50m2
Een appartement waarin elke muur, deur en meubel een andere vorm kan krijgen of een andere locatie. Hoe kan dit?
Meer leren over robots
Zullen robots in de toekomst een vrije wil hebben of de macht in de wereld overnemen?
Vliegende robot leert zelf
Nieuwe trucjes leren aan een robot gaat met vallen en opstaan en dan is hij al gauw stuk. “Bij een vliegende robot is zo’n lesmethode –…
De blauwe lijn
Sinds kort loopt een blauwe lijn dwars over de Delftse campus. Waarom?
Hoe zorgrobots leren
“Zorgrobots moeten leren van hun fouten, dan pas kunnen ze samenwerken met de mens”, zegt prof.dr.ir. Pieter Jonker (biomechatronics &…
Menselijke controle op kunstmatige intelligentie
Hoe kun je autonome systemen, zoals robots, zelfrijdende auto's of informatiesystemen, zo inrichten dat ze transparant zijn en altijd open…
Wanneer kun je het beste een wasje draaien?
De komst van een nieuw elektriciteitssysteem zal de manier van onze energieconsumptie veranderen. Dit, en de gevolgen van de komst van de…
Gevraagd: een miljoen woningen Maar welke?
In 2030 moet Nederland een miljoen woningen meer tellen dan nu, stelde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren afgelopen voorjaar.…
De quantumcomputer is er wel en niet tegelijk
Wereldwijd hoort QuTech tot de top op het gebied van quantum computing en quantumcommunicatie. Het Delftse intituut heeft nog geen…
‘Bedrijven lopen niet te koop met Ai’
Hoe zien professionals de toekomst van kunstmatige intelligentie (Ai) en de rol daarin van de TU Delft. We vroegen het twee alumni.
Draaikolken en zoet water gezocht
Hoe transporteren oceaanstromingen zout en voedingsstoffen en wat voor gevolgen heeft grondwateruitstoot voor koraalriffen? Delftse…
Elektrische activiteit in het donker
Je zou verwachten dat wetenschappers alles weten over diatomeeën: een grote groep van biljoenen micro-organismen die overal ter wereld…
Kust versterken met natuurlijke krachten
Grootscheepse waterbouwprojecten zoals de Afsluitdijk en de Deltawerken worden vaak om verkeerde redenen gebouwd, stelde hoogleraar…
Verstedelijking in de Noordzee
De Noordzee lijkt een enorme lege watermassa, maar dat is niet zo. Er vindt ook verstedelijking plaats, net als op het land. Dr. Nancy…
Luisteren naar de golven
De analyse van ‘onhoorbaar’ infrageluid hoog in de stratosfeer kan betere weersvoorspellingen en klimaatmodellen opleveren. Dat is de…