Nieuws

23 augustus 2020

De verbeelding aan de macht

De verbeelding aan de macht

Technische universiteiten zijn goed in exacte vakken, maar laten het vaak afweten als het gaat om de verbeelding. Hoog tijd dat daarin verandering komt, vindt hoogleraar Klaske Havik. “Zonder verbeelding is innovatie onmogelijk.”

18 augustus 2020

Koopwoningmarkt wordt (nog) niet geraakt door de coronacrisis

Koopwoningmarkt wordt (nog) niet geraakt door de coronacrisis

De koopwoningmarkt en de hypothekenmarkt draaiden in de eerste helft van 2020 op volle toeren. Dankzij het enorme pakket aan ondersteuningsmaatregelen van de centrale overheid en lokale overheden in het kader van de coronacrisis in Nederland, lijken tot nu toe relatief weinig woonconsumenten in economische zin echt geraakt te zijn.

21 juli 2020

Quick-start voor ontwerpen met waarden in gebiedsontwikkeling

Quick-start voor ontwerpen met waarden in gebiedsontwikkeling

Stedenbouwkundig ontwerp in complexe stadsprojecten gaat voorbij oppervlakkige behoeften en wensen en draait draait om het blootleggen van gemeenschappelijke waarden. Ontwerpers kunnen het creëren van een gedeelde visie onder belanghebbenden faciliteren door de implicaties en het potentieel van deze waarden te laten zien.

16 juli 2020

Betaalbare duurzame huisvesting

Betaalbare duurzame huisvesting

Het nieuwe H2020 RE-DWELL-project zal een nieuwe generatie academici en professionals opleiden om de dringende behoefte aan betaalbare en duurzame huisvesting aan te pakken, een grote uitdaging voor de Europese samenleving. Bij het grote onderzoeksproject zijn tien verschillende universiteiten en een innovatief onderwijsprogramma in heel Europa betrokken.

15 juli 2020

Vermindering van het gasverbruik van kassen

Vermindering van het gasverbruik van kassen

Kassen gebruiken grote hoeveelheden aardgas voor het behoud van de ideale groeiomstandigheden van het gewas. BK Alumna Liesanne Wieleman en Jildou de Jong van de start-up Thermeleon en onderzoeker Martin Tenpierik kregen van NWO een Take-Off subsidie om een onderzoek te doen naar de technische en financiële haalbaarheid van een nieuw zeefsysteem, dat functioneert als een passieve warmtebatterij. De eerste resultaten laten een goed potentieel zien voor het terugdringen van de jaarlijkse gasvraag van de tuinbouwsector in Nederland.

15 juli 2020

Plaatsen waar mensen naartoe moeten willen

Plaatsen waar mensen naartoe moeten willen

De behandeling van besmettelijke ziekten als COVID-19 en ebola is uitdagend, al helemaal op locatie onder extreme omstandigheden. Hoe kan je architectonisch ontwerp inzetten om zulke klinieken technisch mogelijk te maken én benaderbaar? In samenwerking met Artsen Zonder Grenzen gingen studenten van de mastertrack Building Technology met die vraag aan de slag.

15 juli 2020

Integratie stimuleren

Integratie stimuleren

Zou het ruimtelijk concentreren van vluchtelingen op het microniveau hun integratie helpen stimuleren? Carla Huisman heeft een NWA-Ideeëngenerator grant van €50.000 gekregen om dit te bestuderen. In de loop van een jaar zal zij de netwerken van Eritrese vluchtelingen in gemengde projecten in Amsterdam vergelijken met de netwerken van meer geïsoleerde bewoners van Utrecht.

09 juli 2020

Het recht opereert nooit in een vacuüm

Het recht opereert nooit in een vacuüm

Na de zomer verwelkomt de faculteit Bouwkunde Evelien Bruggeman als de nieuwe hoogleraar Bouwrecht. Wat haar betreft is bouwen is bij uitstek een wisselwerking tussen publiek en privaat, management en techniek. “Het bouwrecht brengt verschillende juridische leerstukken samen in een praktische context, dat maakt het zo interessant.”

01 juli 2020

Creatieve methoden onderzoeken

Creatieve methoden onderzoeken

Klaske Havik is benoemd tot hoogleraar Methods of Analysis & Imaginationaan de faculteit Bouwkunde. Methods of Analysis & Imagination houdt een pleidooi om diepgaande analyses van diverse culturele, ruimtelijke en sociale situaties te koppelen aan verbeeldend denken over nieuwe ruimtelijke realiteiten.

29 juni 2020

Pleidooi voor minder lawaai in de klas

Pleidooi voor minder lawaai in de klas

Het kan er rumoerig aan toe gaan in klaslokalen van basisscholen. Daardoor kunnen sommige kinderen zich moeilijk concentreren en voelen ze zich niet op hun gemak. De afgelopen jaren heeft promovendus Dadi Zhang onderzoek gedaan naar de mate waarin geluid als lawaai wordt ervaren, en naar de invloed ervan op het welzijn en de prestaties van leerlingen. Ze heeft ook een mogelijke oplossing.