Verbetering van het mondgevoel van plantaardig “vlees”

Nieuws - 27 november 2024 - Communication TNW

Onderzoekers van het TU Delft Reactor Institute werken nauw samen met wetenschappers om vleesalternatieven te verbeteren. Ze gebruiken neutronen en röntgenstraling om informatie over structuurvorming te verkrijgen.

Zorgen over duurzaamheid, gezondheid en dierenwelzijn drijven consumenten naar plantaardige vleesalternatieven, maar het mondgevoel ontbreekt nog. Het nabootsen van de complexe vezelige vleesstructuur is de sleutel tot de acceptatie van alternatieve producten door vleesliefhebbers. Een recent onderzoek, gepubliceerd in Food Hydrocolloids, laat zien wat neutronen en röntgenstraling ons vertellen over de hiërarchische structuurvorming van vleesalternatieven op basis van soja. Dit is een multi-institutionele studie door wetenschappers van de Technische Universiteit DelftWageningen University & ResearchISIS Neutron and Muon Source en de European Synchrotron Radiation Facility.

Credit: Ekaterina D. Garina

dr. Wim Bouwman

Neutron & Positron Methods for Materials

Personal page

Publications (PURE)