Terugblik november Masterclass Bètaberoepen in het Ziekenhuis

Nieuws - 10 december 2024 - Betasteunpunt Zuid-Holland

TU Delft Bètasteunpunt organiseerde in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op 26 november een inspirerende avond over bètaberoepen in het ziekenhuis. Dit met het doel docenten inzicht te geven in de minder bekende, maar cruciale bètarollen in de zorg. Diverse professionals deelden hun kennis en ervaringen om de docenten te inspireren en de mogelijkheden voor toekomstige bèta’s te belichten.

De avond begon met een introductie door Bob Hamans, manager Medische Technologie, die vertelde over de drie pijlers van het LUMC: zorg, onderzoek en onderwijs. Hij benadrukte de groeiende behoefte aan experts die complexe technische IT-processen kunnen koppelen aan klinische zorg, en maakte hiermee een bruggetje naar de opleiding Klinische Technologie.

Vervolgens sprak Hubald Verzijl, zelf klinisch technoloog in het LUMC, over deze opleiding, een samenwerking tussen de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij besprak de overgang van het ontwerpen en ontwikkelen van apparatuur tijdens de studie naar de praktische implementatie in het werkveld. Tom Dijkhuis, promovendus klinische technologie, gaf een presentatie over zijn onderzoek naar fluorescentie-geleide chirurgie. Deze techniek helpt bij het nauwkeurig verwijderen van tumorweefsel, een belangrijke stap in de oncologie.

Na de pauze namen Hanna Lammertse en Maudy Wiendels het woord. Zij deelden hun werk op het gebied van regeneratieve geneeskunde, waarin zij orgaan-op-chip-technologie toepassen. Met menselijke cellen creëren zij weefsels zoals hartspiercellen om te testen op bijvoorbeeld medicijnbijwerkingen.

Ook was er aandacht voor het hbo-perspectief: Djente Bartels, derdejaarsstudent aan InHolland, vertelde over zijn opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Tijdens zijn stage in het LUMC combineert hij dagelijks technologie en biologie in zijn werk.

De avond werd afgesloten door Siemen Brussee, promovendus in de pathologie, die sprak over de overgang van microscopie naar kunstmatige intelligentie. Hij onderstreepte hoe AI kan helpen bij het sneller en mogelijk beter stellen van diagnoses, en zo een oplossing biedt voor het tekort aan pathologen.

Deze masterclass bood docenten niet alleen inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en technieken in de zorg, maar ook inspiratie om bètaleerlingen te enthousiasmeren voor een carrière in deze sector. Daarnaast was het een waardevol moment om ervaringen uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen. Een avond vol innovatie, samenwerking en toekomstperspectief.