Kritieke grondstoffen

Press Kit

Onze experts, onze labs en onze oplossingen.

Bekijk de Press Kit

Smartphones, zonnepanelen, medische hulpmiddelen of elektrische auto’s; voor veel producten die we dagelijks gebruiken zijn kritieke grondstoffen nodig. De vraag naar deze grondstoffen groeit. Door de energietransitie neemt dit de komende jaren alleen maar toe.

Het probleem met kritieke grondstoffen is dat het metalen en mineralen zijn die we uit verre landen moeten halen, maar die we wel in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa. Ze zijn essentieel voor de productie van vrijwel alle elektronica.

Delfts onderzoek is erop gericht om de autonomie van Europa op dit gebied te verbeteren, en zich tegelijk in te zetten voor het behoud van onze planeet. Zo ontwikkelen we batterijen die werken met natrium in plaats van het kritieke lithium. Weten we hoe je uit de resten van asfalt platina kunt halen, en hoe uit afvalwater koper gefilterd kan worden. En, als mijnbouw toch nog nodig is, onderzoeken we hoe we dit verantwoord kunnen doen.

Als we deze puzzel niét oplossen, is er helemaal geen energietransitie mogelijk

Onderzoekers David Peck en Benjamin Sprecher over het belang van onderzoek naar- en met kritieke grondstoffen

Onze missie is de afhankelijkheid van andere landen voor deze kritieke grondstoffen verkleinen.

Student Story

Elektriciteitskabels uit zee ontmantelen en recyclen

Masterstudent Wessel Bruinsma onderzoekt hoe de kabels van windfarms eventueel uit de grond gehaald kunnen worden en gerecycled – als de windfarms na twintig jaar ‘op’ zijn. In die kabels zitten veel kritieke metalen. Tot nu toe gebeurt dit nog niet. Met dit onderwerp studeert hij af, maar zet hij ook de industrie aan het denken.

Lees de story van Wessel

Offshore wind heeft een eindige levensduur. Het is zinvol om nu alvast na te denken over het ontmantelen. Wessel is één van de eerste is die dit aankaart, en dat is mooi werk.

Rudy Helmons

Associate professor Offshore and Dredging Engineering

Lees onze verhalen

Meer weten? Neem contact op!

Wetenschapsvoorlichters
Climate & Energy

Dave Boomkens
06 3408 1461
d.j.boomkens@tudelft.nl

Pauline Bijster
06 4842 1089
h.p.bijster@tudelft.nl

 

Vragen of samenwerken?

Heeft u vragen? Of wilt u bijdragen of samenwerken? Neem contact op via climate-energy@tudelft.nl.